Muschii si tendoanele

Siliciul in regenerarea si dezvoltarea sistemului musculo-tendinos
martie 12, 2018 O. Florea

Siliciul este inconturnabil si determinant pentru productia de colagen in organism si regenerarea/reconstructia tesuturilor conjunctive care formeaza matricea extracelulara cu rol de sustinere si protectie a tuturor organelor si tesuturilor, inclusiv pe cea a sistemului musculo-tendinos .

In corpul uman sunt peste 640 de muschi (unele surse sustin cifre de peste 800) … Toti acesti muschi sunt inveliti intr-o structura de tesut conjunctiv (colagenos) numita fascie (perimisium), iar fiecare fibra musculara este independenta si invelita la randul ei intr-o teaca de tesut colagenos numit endomisium. Muschii la randul lor sunt atasati de os prin tendoane care sunt o prelungire a acestora, de tip tesut fibros, alcatuite in proportie de peste 70% din colagen. Este imposibil de imaginat vindecarea sau dezvoltarea tesutului musculo-tendinos fara a asigura sanatatea tesuturilor conjuctive (colagenoase)
Siliciul Organic G5 este singurul supliment cunoscut la aceasta data care poate furniza organismului necesarul de Siliciu intr-o forma asimilabila si imediat utilizabila de organism in procesul de sinteza colagenica pentru vindecarea muschilor, tendoanelor sau dezvoltarea masei musclare. Astfel SOG5 ajuta la :
  • regenerarea musculara dupa efort si dezvoltarea masei musculare
  • mentinerea sanatatii tesuturilor moi (conjunctive colagenos)
  • accelereaza sau/si asigura procesul de vindecare postraumatica (intinderi, rupturi, contuzii) in cazul muschilor sau ale patologiilor de uzura (tendinite)
  • ofera suportul garantat de sustinere a organismului afectat de patologii de tip inflamatoriu, degenerative, autoimun si alte tipuri de boli musculare (miopatii) care ataca tesutul conjuctiv din sistemul musculo-tendinos

Structurile reprezentate in alb constituie componenta colagenoasa a muschiului
––– Explicatii –––
Oamenii de stiinta sant inca in faza de cautari pentru a afla mecanismul specific biologiei vertebratelor prin care organismele sintetizeaza colagenul necesar producerii tesuturilor conjunctive, dar in vitro colagenul nu se poate obtine decat pornind de la molecula de Siliciu.  Abea in ultimele 3-4 decenii stintele bio-medicale au inceput treptat sa inteleaga importanta covarsitoare a colagenului in fiziologia functionala a organelor si sistemelor proprii anatomiei mamiferelor,  precum si a siliciului in procesul de sinteza a colagenului de catre organism.
Fie ca este vorba despre vindecare in urma unui traumatism sau despre cresterea masei sau a fortei musculare induse prin antrenament specific, organismul are nevoie de colagen (proteina cea mai abundenta in organism – peste 60%) , iar Siliciul este in sinteza colagenului  un cofactor si un element cheie absolut DETERMINANT!
In cazul patologiilor tesutului musculo-tendinos spre exemplu,  adeseori datorate unor factori traumatici sau de uzura, acccidentele musculare de aproape orice natura – contuzii, intindere, ruptura – constau de fapt in ruperea tesutului conjunctiv care protejeaza fibra/celula musculara sau muschiul la scara macro. De altfel mecanismul cresterii/dezvoltarii musculare rezultat in urma antrenamentului fizic are la baza un fenomen traumatic la scara micro, indus regulat prin antrenamentul sportiv. Astfel fenomenul de hipertorfie (dezvoltare) musculara persistenta ce apare in urma unei perioade foarte  lungi de antrenament regulat cu greutati, este un raspuns de adaptare a corpului din care face parte si consolidarea suportului de continere a cresterii volumului muscular – unitati morfo-functionale (sarcomeri), echipament enzimatic, capacitatea de stocaj energetic, vascularizare – necesar pentru a face fata solicitarilor antrenamentului progresiv si evident uzurii la care sunt supusi muschii si tendoanele in cursul antrenamentului/efortului.
Pentru a sustine aceste procese de adapatare muschiul are neoie de cresterea suprafetei de continere a volumului, deci a suprafetei de tesut conjunctiv atat exterior cat si interior (perimisium si respectiv endomisium), precum si a rezistentei tesutului conjunctiv la tensiuni. In aceasta logica validata stiintific, adaptarea apare ca un fenomen de compensare menit sa asigure protectia integritatii muschilor si mentinerea capacitatii lor functionale (motrice) in conditii de solicitare intensa. De aceea pentru a produce necesarul de tesut conjuctiv si pentru intarirea acestuia, muschiul are nevoie sa creasca productia de colagen. O reprezentare vizuala care ar putea sa ajute la intelegerea mai usoara a fenomenului ar fi exemplul unei persoane care merge la cumparaturi cu o sacosa de plastic (fascia musculara) mica si subtire, in care vrea sa care un pepene imens (muschiul) si implicit greu (tensiunea/sarcina de antrenament/ fortele musculare aplicate)… Rezultatul va fi invariabil si evident acelasi – plasa va ceda.
Cu cat durata si intensitatea solicitarilor este mai mare, cu atat procesul de refacere va necesita un aport crescut de Siliciu si de multe ori cantitatile extractibile din surse alimentare sunt insuficiente pentru a satisface nevoile organismului in faza regenerativa post-efort. Acest lucru se datoreaza in principal capacitatii digestive limitate, ceea ce ar necesita consumul unor cantitati imense de alimente specifice in detrimentul altora, iar pe de alta parte, datorita bioactivitatii reduse a Siliciului prezent in alimente.
In concluzie, atat in pregatirea sportivilor care vizeaza cresterea fortei si/sau a masei musculare prin antrenament intensiv, cat si in cazul traumatismelor musculo-tendinoase si chiar si in cazul unor boli sistemice sau degenerative, pentru a prezerva integritatea fizica a sportivului si optimiza efectele antrenamentul  sau in cel de-al 2-lea caz, pentru a creste sansele de vindecare, dieta, respectiv tratatementul, trebuie acompaniate de o suplimentare a elementelor necesare sintezei /reconstructiei colagenului muscular.  
Siliciul Organic G5 este singura formula netoxica capabila sa furnizeze, fara a suprasolicita functia digestiva, cantitatile suficiente de Siliciu intr-o forma imediat asimilabila si utilizabila fiziologic (bioactiva). Aceasta trasatura unica si specifica a sa este cu atat mai importanta cu cat capacitatea de absortie /asimilare a Siliciului de catre organism scade dramatic dupa varsta de 40 ani pentru a atinge un prag critic – aproape de zero – dupa ce persoana a trecut de varsta de 50 de ani. La unele persoane de sex feminin fenomenul se poate observa mai timpuriu, dupa instalarea menopauzei. Daca suplimentarea prin dieta imbunatatita a alimentaiei pacientului sau sportivului nu permite sustinerea tesutului conjunctiv pentru a facilita procesul de vindecare, respectiv de adaptare al intregului sistem la noile sarcini de efort, tot demersul terapeutic (in cazul pacientilor) sau antrenamentul/pregatirea pentru ameliorarea performantelor este incetinit, destul de anovoios, iar in cazul sportivilor adulti posibil chiar si compromis.